Loading...

Korzyści wynikające ze zbilansowanej diety

Wybór zrównoważonej, odpowiedniej i zróżnicowanej diety jest ważnym krokiem w kierunku szczęśliwego i zdrowego stylu życia. Witaminy i minerały w diecie są niezbędne do zwiększenia odporności i zdrowego funkcjonowania organizmu.

Zdrowa dieta może chronić organizm ludzki przed niektórymi rodzajami chorób, w szczególności takimi jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, niektóre rodzaje raka i schorzenia szkieletowe. Zdrowa dieta może również przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Zdrowe odżywianie jest dobrą okazją do wzbogacenia życia poprzez eksperymentowanie z różnymi pokarmami z różnych kultur, pochodzenia i różnymi sposobami przygotowywania posiłków. Korzyści płynące z jedzenia szerokiej gamy potraw są również emocjonalne, ponieważ różnorodność i kolor są ważnymi składnikami diety zrównoważonej.

Zdrowa dieta może pomóc w zapobieganiu niektórym długotrwałym i przewlekłym chorobom, takim jak choroby serca, udar mózgu czy cukrzyca. Może również pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Twoje ciało potrzebuje energii, aby normalnie pracować i utrzymać cię przy życiu. Pozyskujesz tę energię ze składników odżywczych obecnych w jedzeniu, głównie z węglowodanów, tłuszczów i białek. Minerały i witaminy to inne składniki odżywcze, które są również ważne w diecie, aby pomóc ciału zachować zdrowie. Ważne jest, aby znaleźć właściwą równowagę między tymi różnymi składnikami odżywczymi, aby osiągnąć maksymalne korzyści zdrowotne, pomóc w tym może catering dietetyczny Sopot. Zrównoważona dieta zasadniczo zawiera żywność z każdej z następujących grup żywności: produkty bogate w węglowodany, takie jak pieczywo, ryż, ziemniaki i makaron, owoce i warzywa, mleko i produkty mleczne oraz produkty bogate w białko, należą do nich mięso, ryby, jaja i inne niemleczarskie źródła białka, w tym orzechy, tofu, fasola i rośliny strączkowe. Tłuste i słodkie produkty spożywcze to piąta grupa spożywanych pokarmów. Jednak tylko niewielka ilość tego, co jesz, powinna składać się z tłustych i słodkich potraw. Oprócz tego ważne jest, aby dostarczać dużo błonnika i wody w diecie.