Najlepszą metodą zwalczania mączniaka prawdziwego jest zapobieganie.
Unikanie najbardziej podatnych odmian roślin i przestrzeganie dobrych praktyk kulturowych zapewni odpowiednią kontrolę mączniaka prawdziwego w wielu sytuacjach.
Jednak w sprzyjających warunkach podatne drzewa i krzewy owocowe, warzywa, zboża i trawy mogą wymagać ochrony za pomocą oprysków środków grzybobójczych. Najczęściej stosuje się fungicydy na podatnych odmianach jabłek oraz na prawie wszystkich odmianach winogron i truskawek.
Metody zwalczania mączniaka prawdziwego w plonach
Zacienienie i umiarkowane temperatury sprzyjają większości przypadków infekcji mączniaka prawdziwego. Posadź jak najwięcej roślin w nasłonecznionych miejscach, zapewnij dobrą cyrkulację powietrza i unikaj stosowania nadmiaru nawozu. Dobrą alternatywą jest zastosowanie nawozu o powolnym uwalnianiu. Długotrwałe zraszanie z góry może w rzeczywistości zmniejszyć aktywne infekcje mączniaka prawdziwego, ponieważ zarodniki są zmywane z rośliny. Jednak zarodniki mogą zostać rozprzestrzenione w wodzie na nowe, niezainfekowane liście, jeśli zostaną zmyte tylko na krótki czas.Gdy na roślinach wieloletnich zaczynają rozwijać się nowe pędy, uważnie obserwuj pojawienie się mączniaka prawdziwego. Tam, gdzie infekcja jest ograniczona, należy przyciąć i zakopać lub wyrzucić chorą tkankę, gdy tylko się pojawi. Zainfekowaną tkankę można rozpoznać po zdeformowaniu lub pomarszczeniu młodych, wschodzących liści. Wkrótce po wzejściu porażone liście zaczynają wykazywać białą grzybnię na powierzchni. Ta kombinacja objawów jest charakterystyczna dla wczesnego początku mączniaka. Jeśli mączniak prawdziwy był obecny w sezonie, przycinaj zainfekowaną tkankę w okresie uśpienia.Tkankę zainfekowaną przez mączniak prawdziwy należy przycinać w okresie spoczynku, a pędy ustawiać w okresie wegetacji, aby umożliwić ekspozycję owoców na światło słoneczne i dobry przepływ powietrza przez baldachim liści oraz pomiędzy roślinami. Ponieważ grzyby są najbardziej aktywne wiosną i latem, kiedy rośliny zawiązują pąki i rodzą owoce, straty w plonach przy poważnej infekcji mogą być znaczne.