Loading...

Kulinarne ABC – czyli przepis na ciasto czekoladowe dla początkujących

Ciasto czekoladowe – dla jednych smak dzieciństwa, dla innych obowiązkowa pozycja na wszystkich uroczystościach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi przy kawie czy lampce wina.

Jedno jest pewne – zna je każdy i każdy choć raz w życiu próbował ciasta, którego głównym składnikiem była czekolada bądź kakao. I choć nie trudno znaleźć jego zwolenników, najczęściej kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego swoje kroki kierujemy nie do swojej kuchni, a do cukierni. Dlaczego tak się dzieje? Pewnie dlatego, że wiele osób uważa, że pieczenie ciast jest po prostu trudne i czasochłonne. A umówmy się – nie ma nic gorszego niż wielogodzinne stanie przy piekarniku czy mieszanie w miskach, kiedy marzy nam się „małe co nieco”.

Kulinarne ABC – czyli przepis na ciasto czekoladowe dla początkujących

Jaki więc przepis na ciasto czekoladowe wybrać?

Najprościej mówiąc: ten, który najbardziej nas zachęci i który uznamy za idealny dla nas. Dla osób początkujących najlepszym rozwiązaniem będą proste i szybkie w przygotowaniu ciasta składające się z kilku składników. Jednym z nich jest niewątpliwie klasyczna babka jogurtowo – kakaowa. Wystarczy przygotować 325 gram mąki pszennej, 55 gram kakao, szczyptę soli, 110 mililitrów mleka, 175 gram jogurtu waniliowego, 225 gram masła, 4 jaja, 240 gram cukru pudru, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i ulubione bakalie. Następnie dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą składniki, przelać do formy i piec 60 minut w 180 stopniach i voilà – pyszne ciasto czekoladowe gotowe!

Prosty przepis na ciasto czekoladowe powinien wypróbować każdy, niezależnie od tego czy jest ogromnym fanem czekolady, czy też często gości w swoich progach bliskich, których chce przywitać wyjątkowym zapachem świeżo upieczonego ciasta lub zaskoczyć talentem kulinarnym. Jest to także świetna propozycja dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w kulinariach i obawiają się, że ich starania spełzną na niczym, a efekt ich pracy będzie niezbyt zadowalający. To proste ciasto czekoladowe wychodzi zawsze!